Katter och Ormbett

Huggormsbett

I Sverige har vi en giftig orm, huggormen. Den är vanlig i princip hela Sverige och känns igen på sitt vanliga sicksack-mönster längs ryggen, de kan dock även vara helfärgat svarta eller bruna. Många katter har en tendens att tycka att ormar är roliga bytesdjur att jaga vilket tyvärr leder till en hel del huggormsbett på katter varje år. Betten kan leda till allt från en begränsad svullnad där bettet är eller till att bli allvarligare, allt beror på hur mycket ormgift katten har fått i sig. De allra flesta katter återhämtar sig från att ha blivit ormbitna.

Att upptäcka ormbettet

Katter jagar och leker som sagt ofta med huggormar om de får chansen och därför blir de oftast bitna i tassarna. Det enklaste sättet att upptäcka att katten blivit huggormsbiten är att upptäcka en svullen tass. När en katt blir ormbiten är det vanligt att de går in och lägger sig på ett lugnt ställe där de får vara ifred, ofta under exempelvis en säng eller soffa. Hittar du din katt på det sättet med någon form av svullnad kan du misstänka ett ormbett. Katten blir ofta öm vid det svullna området och ibland går det att se bitmärken från ormen som två små prickar. Katten beter sig ofta tröttare än vanligt och kräkningar samt diarré kan även förekomma ifall katten fått i sig en hög dos gift.

Behandling

Misstänker du att din katt blivit huggormsbiten är det viktigaste att försöka hålla dig lugn, även om det kan kännas svårt, och ta kontakt med veterinär så snabbt som möjligt. Det är väldigt viktigt att hålla katten så stilla som det går och det kan därför vara bra att ha katten i famnen ifall den själv verkar vilja röra på sig.

Ibland kan det rekommenderas att ha kortison hemma ifall din katt skulle bli ormbiten, men det som är lurigt är att katten då riskerar att bli för pigg och börja springa runt vilket gör att giftet sprider sig snabbare i kroppen. Det finns alltså en anledning till varför en ormbiten katt oftast drar sig undan och ligger still. Rådslå alltid med en veterinär innan du själv behandlar din katt med något läkemedel.

Uppsöka veterinär?

Även om din katt inte verkar särskilt påverkad så rekommenderas det alltid att åka in till veterinären om du misstänker ett huggormsbett. Ju snabbare du tar din katt till veterinären desto större chans för full återhämtning. Vad veterinären gör på plats beror på omfattningen av symtom hos katten men ofta kan katten behöva stanna över natten.

Bra att veta

  • Katten kan bli biten utan att få i sig något gift. Ungefär en tredjedel av alla huggormsbett anses vara så kallade ”torrbett” där inget gift sprutas ut i samband med bettet. I den typen av fall så kommer din katt inte att få några symtom.
  • Bett i näsa eller mun leder oftast inte till risk för katten att kvävas utan den kan i de allra flesta fall andas genom näsan ändå.
  • Man kan minska risken för huggormsbett genom att försöka göra tomten mindre inbjudande för ormar genom att exempelvis undvika rishögar som ormar trivs i, hålla gräset kortklippt och vara noga med att inte ha komposter eller lövhögar nära huset.
  • En kattförsäkring kan göra stor skillnad för veterinärkostnaden vid huggormsbett, framförallt om din katt behöver stanna över natten.
  • ”Alla sorters ormar är fridlysta i Sverige. Det innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar och deras ägg och ungar. Undantag är om du hittar en huggorm på din tomt. Då får du fånga in och flytta den. Endast om detta inte är möjligt, och ingen annan lösning finns, får du döda huggormen.” Naturvårdsverket

 

 

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Försäkrakatten
Logo