Din Kattras

Abessinier

Kattens Personlighet

Om du vill ha en katt som ligger stilla i ditt knä hela dagen är abessiniern troligtvis inte för dig. Kattrasen är väldigt intelligent och älskar att vara bland människor och är också duktig på att lära sig olika saker såsom att hämta leksaker. För att hålla en abessinier stimulerad krävs det att man leker med dem ofta och ger den utmanande saker att fördriva tiden med. Det är också viktigt att ge katten mycket uppmärksamhet samt att se till att den har något högt att klättra upp på i hemmet eftersom rasen älskar att klättra och sitta på höga höjder, gärna nära taket.

Kropp

Katt

Viltfärgad Abessinier

Abessiniern påminner lite om en vild puma med sitt tydliga mönster i pälsen. Man säger att den är tickad vilket betyder att varje hårstrå är flerfärgad i olika band.

Rasen är varken liten eller stor utan någonstans i mitten

  • Fullvuxen hona ca 3 kilo
  • Fullvuxen hane strax över 3 kilo

Kroppen är väldigt slank och smidigt vilket gör abessiniern till en utmärkt jägare. Ansiktet på katten är hjärtformat och påminner om katterna man ser på gamla egyptiska inskriptioner och ögonen är gula eller gröna. Bakbenen är också något högre än de flesta andra raserna vilket gör att den får det att se enkelt ut när den hoppar upp på höga platser.

Hälsa för kattrasen

Abessiniern har likt många andra raser vissa typiska sjukdomar. Många av dessa har dock blivit mer sällsynta då det finns tillgång till olika tester bland annat DNA för att se om katten bör avlas på.

  • Pyruvate Kinase Deficeiency (PK-brist) har tidigare varit problematiskt men eftersom att det går att testa för är det numera ovanligare.
  • progressiv retinal atrofi PRA har också varit vanligt bland rasen men med hjälp av avelsarbete är det ovanligt.

Se till att ha en bra kattförsäkring.

Vård för Abessiner

katt

Det korta håret på abessiniern gör att det är lättskött och det brukar bara behövas en borstning lite då och då för att få bort döda hårstrån och hålla pälsen fin. Naglarna behöver klippas med ett interval om 10 – 14 dagar bade för kattens skull men också för dina möbler. Rasen kan också få problem med tänderna vilket gör det viktigt att borsta tänderna med en tandkräm från veterinären.

Historia om Abessiniern

Rasen påminer väldigt mycket om dem som går att se på gamla egytiska inristningar och man tror att romarna förde med sig den till Europa. Anledningen till att rasen kallas för abessiner är för att den kom från abessiniern till England där den godkänst 1892.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar