Perser

Kattens Personlighet

Persern har många gånger blivit beskriven som den lugnaste kattrasen. Vill du ha en kärleksfull katt som gärna ligger på soffan och nyfiket iakttar snarare än att vara i händelsernas centrum kan det här vara rätta katten för dig. Man ska dock inte låta ryktet som känd soffliggare ta över hela bilden av persern, de gånger perser får gå ute är de ofta mån om sitt revir och förvånansvärt aktiva och snabba jägare. I det stora hela är persern en sällskaplig, vänlig och lugn katt som trivs bra inomhus och gärna kelar med sina ägare och trivs oftast även bra med andra katter eller husdjur.

Kropp

Viltfärgad Abessinier Perser känns igen på sin karaktäristiska korta nos detta i kombination med den långa pälsen och de stora runda ögonen har gjort persern till en av de absolut populäraste kattraserna. De har en kompakt kroppsbyggnad med korta ben, stora tassar och en kort långhårig svans.

Vikten på perser pendlar mellan 3.5-7 kg

Idag kan man se perser i flera hundra olika färgvarianter. En av de äldsta och mest populära färgerna är den blekt blå med orangefärgade ögonen.

Hälsa för kattrasen

Perserns korta nos har varit en riskfaktor för kattens hälsa, gällande andningsproblem. Genom avel blev nosen för tät vilket ledde till att det blev svårt att andas för katten. Idag har de allra flesta katterna inte några problem med andningen men man jobbar fortfarande med att helt få bort andningsproblem hos kattrasen.

  • PKD, Polycystic Kidney Disease är en njursjukdom som kan förekomma hos alla kattraser men som framförallt är känd när det gäller Perser, exotic och brittisk korthår. Det går idag att testa detta med DNA-testning och i tidig ålder upptäcka sjukdomen hos katten. En katt med PKD får man inte avla på.

För ett bra skydd se till att jämföra kattförsäkringar som passar kattrasen.

Vård för Perser

Persern är en långhårig kattras där pälsen kräver daglig vård i form av borstning och att regelbundet bada din katt är också att rekommendera. Hur ofta persern behöver badas är individuellt från katt till katt men en grundregel är att ju mer din katt fäller desto oftare kan katten behöva badas. Generellt brukar det räcka att bada katten en gång var eller varannan månad.

Historia om Perser

Utifrån namnet är det lätt att förstå att perser från början kom ifrån Persien. I början av 1600-talet började de första perserna importeras till Europa. Avlingen av perser blev som störst i England och USA vilket har präglat de flesta perser som man ser i Sverige idag.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Försäkra Katten
Logo