Nyheter

Kattallergi

Att tänka på

Innan du skaffar katt kan det vara viktigt att tänka på en lite tråkig men nödvändig faktor som kattägare, vilket är att många får allergiska reaktioner när de vistas nära katter. Först är det viktigt att undersöka ifall någon i hemmiljön där katten ska bo är allergisk men även andra närstående som brukar hälsa på i hemmet. Symptomen kan vara lindriga där det hjälper med en allergitablett i samband med besök men kan även vara mer allvarliga och därför bör man som kattägare alltid fråga om allergier innan någon kommer på besök första gången. Som kattägare kan det vara bra att alltid ha några receptfria antihistaminer hemma redo ifall någon som hälsar på börjar reagera på katten.

Vad är du allergisk mot? 

Pälsdjursallergi kan vara ett missledande namn då det inte är själva pälsen som orsakar allergin utan kattens talgkörtlar, saliv, hudceller och urin vilket kan fastna i kattens päls. Immunförsvaret reagerar på kattens proteiner vilket kan leda till symptom.

Vanliga Symptom 

  • Nästäppa
  • Rinnande näsa
  • Kliande och röda ögon
  • Nysningar

Man kan även få nässelutslag, exempelvis på händer och handleder om man gosat med eller klappat en katt. Även att bli slickad av en katt kan orsaka tillfälliga nässelutslag. Dessa utslag kan klia och vara irriterande men ska kunna försvinna av sig själv.

Uppkomst och utveckling

Det vanligaste är att besvären börjar visa sig hos barn eller ungdomar och mindre vanligt att det börjar dyka upp plötsligt i vuxen ålder. Kattallergi hos barn är kopplat till risken att utveckla astma och det är därför viktigt att man tar allergin på allvar och tidigt kollar upp vad man kan göra för att underlätta den.

Om jag blir allergisk när jag har katt

Även om det inte är det vanligaste så finns det tillfällen då allergin mot katt utvecklas eller förvärras när man redan har en katt i hemmet. Blir besvären allvarliga är tyvärr den starkaste rekommendationen att inte ha kvar katten hemma. Vill man ha kvar katten trots allergi finns det vissa saker som kan göra det lättare.

  • Låt inte katten gå in i sovrummet, så att du får en allergifri sovmiljö.
  • Var noga med att hålla rent och dammsug gärna med ett allergentätt filter.
  • Håll rent runt kattlådan och undvik helst att en allergisk person ska tömma den.

Kattraser för dig som är allergisk

Det finns tyvärr inga helt allergisäkra kattraser, idén om att sphynxen eller nakenkatten skulle vara allergisäker stämmer inte då det som nämnt inte är pälsen i sig som är orsaken till kattallergin. Att människor med kattallergi reagerar olika på olika katter stämmer dock ofta vilket gör att det är bra att testa att vara med lite olika kattraser innan man skaffar en katt för att veta vad som passar en själv bäst. Dock är det viktigt att vara medveten om att även olika individer inom samma ras kan orsaka olika starka reaktioner och det är därför alltid bäst att testa med en kattindivid.

Några kattraser som ofta generellt anses vara mindre allergiframkallande är: 

  • Ragdoll 
  • Sibirisk katt
  • Rex

Avslutande ord 

Katter är otroligt älskvärda djur som blir som familjemedlemmar i hemmet vilket tyvärr gör det väldigt viktigt att vara noggrann med att undersöka kattallergi innan man skaffar katt för att undvika risken att behöva göra sig av med sin älskade katt. Försök hälsa på hemma hos vänner eller familj som har olika katter om det finns möjlighet för att få en känsla av om det visar sig några allergiska symptom. Har du sedan hittat en uppfödare där du vill köpa katt så be om att få hälsa på där ofta innan köpet genomförs så att du ordentligt får känna av att du inte reagerar på just den katten du vill ha med dig hem.

Även om vi på försäkrakatten är noggranna med att påtala de lite mer negativa sidorna med att skaffa katt såsom kostnader med Kattförsäkring, sjukdomar och allergier. Så är det också viktigt att påpeka vilket tillskott en eller flera katter utgör till familjen!

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar