Din Kattras

Ragdoll

Ragdoll - Allt du behöver veta om kattrasen

Kattens personlighet

Ragdollen har i regel en mycket karaktĂ€ristisk personlighet. Ofta har den kallats en “katt-hund”, mycket pĂ„ grund av dess tillgivenhet till mĂ€nniskor. Det Ă€r en av de kattraser som Ă€r bĂ€st anpassade för att fungera som innekatter. Ragdoll Ă€r ofta en katt som gĂ€rna följer efter dig nĂ€r du gĂ„r frĂ„n rum till rum och som uppför sig vĂ€ldigt lugnt och lydigt. Katten söker gĂ€rna din fysiska ömhet.

En Ragdoll rör sig mestadels nÀra marken och har svÄrare för att hoppa högt Àn mÄnga andra katter. Men trots sitt lugna sinne Àr det ocksÄ en intelligent katt som kan uppskatta utmanande lekar. Prova att trÀna upp din katt till att söka efter leksaker som du har gömt, det kommer den att Àlska!

 Tillgiven till mÀnniskor
 Gillar fysisk ömhet
 Intelligent och lekfull

Kropp

Ragdoll Àr en av de största kattraserna och den Àr ofta kraftig och muskulös. Den tar god tid pÄ sig för att bli fullvuxen, ofta Àr den inte helt fysiskt utvecklad förrÀn vid ca fyra Ärs Älder. Honorna vÀger ca 3,5-7 kg och hanarna hela 5,5-9 kg.

 Honor vÀger ca 3,5-7 kg
 Hanar hela 5,5-9 kg

Ragdollen har medellÄng till lÄng pÀls och förekommer i nÀstan alla olika fÀrger. Den Àr maskad, vilket innebÀr att vissa partier sÄ som ansikte, ben och svans har mörkare delar.

Likt andra maskade katter sÄ har den alltid blÄ ögon. Den har runda tassar med smÄ tofsar. Dess bakben sitter relativt brett vilket gör att katten gÄr pÄ ett mer vaggande vis Àn andra katter som ofta uppfattas som aningen mer graciösa.

PĂ€ls
Ragdoll har en medellÄng till lÄng lÀtt silkig pÀls som ligger tÀtt mot kroppen i skikt. Ragdollen en av fÄtal raser dÀr vitflÀck Àr godkÀnt i kombination med maskfÀrgen.

HÀlsa för kattrasen

Ragdoll Àr överlag en katt som inte Àr utsatt för mer hÀlsoproblem Àn andra kattraser. De vanligaste svÄrare sjukdomarna som drabbar ragdolls Àr, likt för mÄnga katter generellt, njursvikt och olika hjÀrtmuskelsjukdomar. BÄda dessa typer av sjukdomar tros vara delvis Àrftliga och genom tester försöker uppfödare att undvika risken för dem. Det gÄr dock tyvÀrr inte att vara sÀker och det Àr viktigt att ha en bra försÀkring för din katt. 

Rykten om smÀrta
Det har gÄtt ett befÀngt men seglivat rykte om att ragdolls inte skulle kunna kÀnna smÀrta. Detta stÀmmer sjÀlvklart inte utan de ska behandlas med samma respekt och omtanke som vilken annan katt som helst. TvÀrtom kan det vara extra viktigt att hÄlla koll pÄ att katten aldrig behandlas vÄrdslöst av till exempel barn i och med att det kan gÄ vÀldigt lÄngt innan den sjÀlv sÀger ifrÄn trots att den kÀnner smÀrta.

KattförsÀkring för Ragdoll
Ragdoll Àr en av de vanligare kattraserna att försÀkra. Med en sjukdomshistorik som pÄminner om flertal andra kattraser samt hypertrofisk cardiomyopati Àr risken överhÀngande att veterinÀrbesök kommer ske under kattens livstid. TR/FORL Àr ocksÄ överhÀngande för samtliga kattraser vilket tyvÀrr blir vÀldigt kostsamt för mÄnga kattÀgare. Priserna för kattförsÀkring till en ragdoll Àr helt baserade pÄ ersÀttningsbelopp, sjÀlvrisk etc. Agria kattförsÀkring och Moderna FörsÀkringar Àr tvÄ försÀkringsbolag populÀra för ragdolls.

JÀmför FörsÀkringar för Ragdoll

ragdoll liggande katt

VÄrd för Ragdoll

Vissa har hÀvdat att ragdolls inte behöver nÄgon pÀlsvÄrd. Det Àr inte riktigt helt korrekt. Skötseln underlÀttas förvisso av att katten saknar underpÀls som har en tendens att tova sig. Men Àven om dess pÀls Àr mer lÀttskött Àn hos till exempel Perser eller Birma sÄ mÄr den bra av att borstas för att behÄlla sin glans. Som tur Àr sÄ uppskattar mÄnga katter att borstas och denna skötsel kan ofta bli en mysig kelstund.

TÀnk pÄ att vissa katter Àr mer hÄrömma, men med mer försiktighet gÄr det oftast bra Àven med dem. Ragdolls mÄr Àven bra av att badas en eller tvÄ gÄnger om Äret och tvÀttas av med ett kattschampo som finns att köpa i de flesta husdjuraffÀrer.

 Rekommenderas att bada katten 1-2 gÄnger om Äret med kattschampo

Historia

rag dolls kattungar

Karakteristiska isblÄ kattögon

Egen kattras eller inte?
Ragdoll-rasens historia Àr mycket sentida och den existerade inte som en sÀrskild ras förrÀn den amerikanska perseruppfödaren Ann Baker avlade fram rasen frÄn honan Josephine (ett icke rasrent lÄnghÄr) pÄ 1960-talet. Under lÄng tid motsatte sig andra rasuppfödare att ragdolls skulle rÀknas som en egen kattras, de ansÄg bland annat att den var för snarlik Birman. Det har Àven spritts vissa fantasifyllda myter om allt frÄn att ragdolls Àr utsÀnda av USA:s politiska toppstyre till att de egentligen Àr aliens.

Katterna sjÀlva har brytt sig vÀldigt lite om dessa rykten. Med tiden har denna katt vunnit erkÀnnande som egen ras och den har med ökande popularitet spridits sig frÄn Ann Bakers hem i Kalifornien till resten av vÀrlden. Den registrerades för första gÄngen i SVERAK Är 1992 och Àr idag en av de absolut vanligaste raskatterna i Sverige.

LĂ€mna en kommentar

LĂ€mna en kommentar