Ragdoll

Ragdoll - Allt du behöver veta om kattrasen

Kattens personlighet

Ragdollen har i regel en mycket karaktäristisk personlighet. Ofta har den kallats en “katt-hund”, mycket på grund av dess tillgivenhet till människor. Det är en av de kattraser som är bäst anpassade för att fungera som innekatter. Ragdoll är ofta en katt som gärna följer efter dig när du går från rum till rum och som uppför sig väldigt lugnt och lydigt. Katten söker gärna din fysiska ömhet.

En Ragdoll rör sig mestadels nära marken och har svårare för att hoppa högt än många andra katter. Men trots sitt lugna sinne är det också en intelligent katt som kan uppskatta utmanande lekar. Prova att träna upp din katt till att söka efter leksaker som du har gömt, det kommer den att älska!

 Tillgiven till människor
 Gillar fysisk ömhet
 Intelligent och lekfull

Kropp

Ragdoll är en av de största kattraserna och den är ofta kraftig och muskulös. Den tar god tid på sig för att bli fullvuxen, ofta är den inte helt fysiskt utvecklad förrän vid ca fyra års ålder. Honorna väger ca 3,5-7 kg och hanarna hela 5,5-9 kg.

 Honor väger ca 3,5-7 kg
 Hanar hela 5,5-9 kg

Ragdollen har medellång till lång päls och förekommer i nästan alla olika färger. Den är maskad, vilket innebär att vissa partier så som ansikte, ben och svans har mörkare delar.

Likt andra maskade katter så har den alltid blå ögon. Den har runda tassar med små tofsar. Dess bakben sitter relativt brett vilket gör att katten går på ett mer vaggande vis än andra katter som ofta uppfattas som aningen mer graciösa.

Päls
Ragdoll har en medellång till lång lätt silkig päls som ligger tätt mot kroppen i skikt. Ragdollen en av fåtal raser där vitfläck är godkänt i kombination med maskfärgen.

Hälsa för kattrasen

Ragdoll är överlag en katt som inte är utsatt för mer hälsoproblem än andra kattraser. De vanligaste svårare sjukdomarna som drabbar ragdolls är, likt för många katter generellt, njursvikt och olika hjärtmuskelsjukdomar. Båda dessa typer av sjukdomar tros vara delvis ärftliga och genom tester försöker uppfödare att undvika risken för dem. Det går dock tyvärr inte att vara säker och det är viktigt att ha en bra försäkring för din katt. 

Rykten om smärta
Det har gått ett befängt men seglivat rykte om att ragdolls inte skulle kunna känna smärta. Detta stämmer självklart inte utan de ska behandlas med samma respekt och omtanke som vilken annan katt som helst. Tvärtom kan det vara extra viktigt att hålla koll på att katten aldrig behandlas vårdslöst av till exempel barn i och med att det kan gå väldigt långt innan den själv säger ifrån trots att den känner smärta.

Kattförsäkring för Ragdoll
Ragdoll är en av de vanligare kattraserna att försäkra. Med en sjukdomshistorik som påminner om flertal andra kattraser samt hypertrofisk cardiomyopati är risken överhängande att veterinärbesök kommer ske under kattens livstid. TR/FORL är också överhängande för samtliga kattraser vilket tyvärr blir väldigt kostsamt för många kattägare. Priserna för kattförsäkring till en ragdoll är helt baserade på ersättningsbelopp, självrisk etc. Lassie är ett av det mest populära försäkringsbolagen för ragdolls.

Jämför Försäkringar för Ragdoll

Vård för Ragdoll

Vissa har hävdat att ragdolls inte behöver någon pälsvård. Det är inte riktigt helt korrekt. Skötseln underlättas förvisso av att katten saknar underpäls som har en tendens att tova sig. Men även om dess päls är mer lättskött än hos till exempel Perser eller Birma så mår den bra av att borstas för att behålla sin glans. Som tur är så uppskattar många katter att borstas och denna skötsel kan ofta bli en mysig kelstund.

Tänk på att vissa katter är mer hårömma, men med mer försiktighet går det oftast bra även med dem. Ragdolls mår även bra av att badas en eller två gånger om året och tvättas av med ett kattschampo som finns att köpa i de flesta husdjuraffärer.

 Rekommenderas att bada katten 1-2 gånger om året med kattschampo

Historia

rag dolls kattungar

Karakteristiska isblå kattögon

Egen kattras eller inte?
Ragdoll-rasens historia är mycket sentida och den existerade inte som en särskild ras förrän den amerikanska perseruppfödaren Ann Baker avlade fram rasen från honan Josephine (ett icke rasrent långhår) på 1960-talet. Under lång tid motsatte sig andra rasuppfödare att ragdolls skulle räknas som en egen kattras, de ansåg bland annat att den var för snarlik Birman. Det har även spritts vissa fantasifyllda myter om allt från att ragdolls är utsända av USA:s politiska toppstyre till att de egentligen är aliens.

Katterna själva har brytt sig väldigt lite om dessa rykten. Med tiden har denna katt vunnit erkännande som egen ras och den har med ökande popularitet spridits sig från Ann Bakers hem i Kalifornien till resten av världen. Den registrerades för första gången i SVERAK år 1992 och är idag en av de absolut vanligaste raskatterna i Sverige.

3 Kommentarer
Visa alla Mest hjälpsamma Högst betyg Lägst betyg Lämna en kommentar
  1. Igår 19/11 köpte vi en Ragdoll 12 veckor inatt har det varit håll igång .Vihar försökt att ge henne mat men hon äter inte det vi severa Hur skall vi göra .Idag 20/11 har hon sovit hela dagen Jag o min man är lite oroliga att hon skall svälta ihjäl har.Har haft kattunge förrut fast det är längesedan.Vi är pensionärer.Tack på för hand Eivor Bertilsson.

    • Hej Eivor,

      Om din katt fortfarande inte äter tycker vi att du ska kontakta veterinär. Att katten inte äter under längre tid kan vara ett tecken på underliggande problem.

  2. Vår kisse äter nu med.Jag är jätteglad för det o hon åter allt möjligt kattmat. Tack på för hand Eivor.

Lämna en kommentar

Försäkra Katten
Logo