Din Kattras

Maine Coon

Kattens personlighet

Maine coonens stora och kraftfulla utseende kan göra att den ibland nästan ser lite farlig ut men det stämmer inte alls med dessa katters personlighet. De har ett vänligt och stabilt temperament och är ofta väldigt nyfikna och lättlärda. En lekfullhet gömmer sig också hos dessa snälla katter som ofta gillar att leka med vatten, antingen i skålen eller från kranen i handfatet. De beter sig ibland mer likt hundar än andra kattraser och vill hela tiden vara med där familjen är.

Något som skiljer Maine coonen från andra katter är att de har ett eget ”kvittrande” lyckligt ljud som de ofta använder antingen när de busar eller vill hälsa kärleksfullt på andra familjemedlemmar.

Kropp

Main coonen har en stor och muskulös kropp som är bred över bröstkorgen. De ska vara långa och ha stora, runda och pälsiga tassar. Pälsen på kattens kropp kan bli fem centimeter tjock vilket bidrar till att katterna upplevs som väldigt stora. På vintern blir den långa, kraftiga och glänsande pälsen som tjockast. De har stora öron och runda ögon. Likt andra stora kattraser tar det längre tid för katterna att bli fullvuxna, det kan ta upp mot 5 år innan de vuxit färdigt.

  • Fullvuxna hanar 6 – 10 kg
  • Fullvuxna honor 4 – 6 kg

Hälsa för kattrasen

Spinal Muscular Athrophy eller SMA är överlag relativt sällsynt men den förekommer särskilt ofta hos Maine coon. Den är ärftlig och föräldrar kan vara bärare av sjukdomen utan att själva ha några symtom. Den visar sig i form av muskelsvaghet när kattungen är runt 3-4 månader och kan upptäckas av att de kan få en annorlunda gångstil och svårt att hoppa upp på saker. Sjukdomen verkar inte vara smärtsam för katten.

Hypertrofisk Kardiomyopati eller HCM är också speciellt vanlig hos Maine coon och för detta finns det ett speciellt hälsoprogram för att minska sjukdomens förekomst hos just Main coon.

Vård för Maine coon

Kattrasen kräver relativt lite pälsvård eftersom pälsen inte tovar sig så mycket men regelbunden borstning är att rekommendera. Framförallt på vintern är det extra viktigt att ta hand om pälsen då de anpassar sin tjocka päls efter vinterkylan.

Historia om Maine coon

Det sägs att Maine coonen ursprunligen kommer från den amerikanske delstaten Maine. En svartvit katt med det långa namnet “Captain Jenks of the Horse Marines” anses vara den första main coonen som känns till historiskt. Kattrasen höll helt på att försvinna ut kring sekelskiftet 1800-1900 när andra mer populära kattraser dök upp men intresset för rasen väcktes igen under 1950-talet och idag är det en av världens mest populära kattraser.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar