Maine Coon

Kattens personlighet

Maine coonen, med sin storslagna och kraftfulla framtoning, kan till en början ge intrycket av att vara en mäktig och kanske till och med farlig ras. Men detta är långt ifrån sanningen. De är snarare kända för sitt vänliga, stabila temperament och deras outtröttliga nyfikenhet. Denna kattras är lekfull till sin natur, och många Maine coons fascineras av vatten. Det är inte ovanligt att se dem leka med en vattenskål eller till och med strila från en kran. Deras beteende kan ibland liknas vid hundars: de vill vara med sin familj, oavsett vad som pågår. De har även ett unikt “kvittrande” ljud, som de ofta använder när de leker eller vill visa sin uppskattning.

Kropp

Maine coon kännetecknas av en stor, muskulös kropp med en bred bröstkorg. Rasens längd, kombinerat med stora, rundade, pälsiga tassar, gör att de verkligen står ut. Med en päls som kan bli upp till fem centimeter tjock – särskilt under vintermånaderna när den blir som tätast – upplevs de som väldigt stora katter. De har framstående öron och uttrycksfulla runda ögon. En sak att notera är att Maine coon, till skillnad från vissa andra raser, kan ta upp till fem år att nå full mognad.

 • Fullvuxna hanar: 6 – 10 kg
 • Fullvuxna honor: 4 – 6 kg

Hälsa för kattrasen

Maine coon har en predisposition för vissa sjukdomar. Spinal Muscular Athrophy (SMA) är en sådan sjukdom som, även om den är sällsynt, förekommer något oftare hos Maine coons. Det är viktigt att vara medveten om detta och andra hälsoproblem, som Hypertrofisk Kardiomyopati (HCM), en hjärtrelaterad åkomma. För HCM finns det specifika hälsoprogram som syftar till att minska förekomsten av denna sjukdom inom rasen.

Vård för Maine coon

Trots Maine coons naturliga, skogiga ursprung och deras tåliga yttre, behöver de regelbunden omvårdnad för att förbli friska och glada. Pälsen på en Maine coon är tjock och vattenavvisande. Regelbunden borstning, särskilt under ruggningsperioderna, hjälper till att förebygga tovor och hålla pälsen frisk. Eftersom deras päls är tjockare runt nacken och bakre delen, kan dessa områden kräva extra uppmärksamhet.

Tassarna, med deras tuftade hår, bör också kontrolleras regelbundet för smuts och skräp. Även om Maine coons har något naturligt skydd mot kyla tack vare deras tjocka päls, bör man vara medveten om extrema väderförhållanden, särskilt om katten tillbringar tid utomhus.

Dessutom är det viktigt att regelbundet klippa klorna och se till att katten får ordentlig tandvård. Regelbundna veterinärbesök, inklusive vaccinationer och hälsokontroller, är nödvändiga för att hålla din Maine coon i bästa möjliga form.

maine-coon

Historia om Maine coon

Maine coon sägs ha sitt ursprung i den amerikanska delstaten Maine. Legenden nämner en svartvit katt vid namn “Captain Jenks of the Horse Marines” som den första historiskt kända Maine coonen. Rasen höll nästan på att försvinna vid sekelskiftet 1800-1900, men intresset för den blossade upp igen under 1950-talet. Idag firar den sin status som en av världens mest älskade kattraser.

10 intressanta fakta om Maine coon

 1. Ursprung: Maine coons namn antyder att den härstammar från delstaten Maine, USA. Den är också erkänd som delstatens officiella katt.
 2. Storlek: Maine coon är den största inhemska kattrasen, med vuxna hanar som ofta väger mer än 10 kg.
 3. Tuffa katter: Deras tjocka päls och tuftade öron och tassar har utvecklats som anpassningar till det kalla klimatet i New England.
 4. ”Hundlik” personlighet: Maine coons är kända för att vara mer ”hundlika”, ofta lojala mot sina ägare och kan till och med lära sig att hämta saker!
 5. Långväxande: De tar längre tid än de flesta andra kattraser att nå full mognad – ibland upp till 5 år.
 6. ”Kvittrande” ljud: Förutom det typiska mjauandet har de ett unikt kvittrande ljud som de ofta använder.
 7. Vattenälskare: Trots att de flesta katter ogillar vatten, är Maine coon känd för att vara fascinerad av det, och vissa gillar till och med att leka i det.
 8. Lång svans: Deras svansar är långa, fluffiga och liknar tvättbjörnens, vilket har lett till myten att de är en korsning mellan katter och tvättbjörnar.
 9. Mästerskapsvinnare: Den första katten att vinna titeln ”Best Cat” vid en stor kattutställning i USA 1895 var en Maine coon vid namn Cosey.
 10. Filmer: En Maine coon vid namn Pépé har spelat Mr. Jinx, katten i filmen “Meet the Parents” och dess uppföljare.
Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Försäkrakatten
Logo