Din Kattras

Bengal

Bengalens personlighet

Bengalen känns igen på sitt exotiska leopardlika utseende med en slank kropp som rör sig elegant och smidigt och inte sällan smygande med låg svans. Det är en livlig kattras som oftast är på alerten och är utmärkt på att klättra. De är självständiga katter men även sociala och uppskattar att ha en kattkompis. De är också relativt pratsamma och kan till och med ”skrika” om de så vill. Bengalen är väldigt lekfull och tycker i många fall så mycket om vatten att de sällan har någonting emot att bada.

Kropp

Det är en korthårig kattras med en mjuk och tät päls som känns nästan som sammet. Vissa av katternas päls kan ge som ett skimrande intryck och nästan glittra. I kroppen ska de likna små leoparder med kraftiga ben där bakbenen är något längre än frambenen och en lång och muskulös kropp. Bengalen har höga kindben och stora och nästan runda ögon med ett aktivt uttryck. Den karaktäristiska pälsen är antingen fläckig/prickig eller marmorerad.

  • En fullvuxen katts vikt ligger på 5.5 – 10 kg

Hälsa för kattrasen

På grund av en avancerad framavling har bengalen historiskt sett haft en del hälsoproblem men framförallt gällande temperament, idag utvecklingen dock kommit långt och bengalen har inget särskilt hälsoprogram som ras utan de kan befinner sig bara i den allmänna riskgruppen för de vanligaste kattsjukdomarna.

  • Hypertrofisk cardiomyopati, HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt och kan även drabba bengalen.
  • PK-brist, “pyruvate kinase deficiency” –är en blodbrist-sjukdom och kan förekomma hos rasen. Vanligaste tecken är aptitlöshet, trötthet och allmänpåverkan. Var alltid vaksam för den typen av förändringar hos din katt.

Vård för Bengal

Bengalen kräver ingen direkt pälsvård men det kan alltid vara bra att försiktigt borsta emellanåt för att slippa att katten fäller. Att ta hand om din katts tänder är också många gånger givande för hälsan och speciella tandkräm för katt finns att köpa på många apotek.

Historia

Bengalen är ursprungligen en hybrid mellan tamkatt och bengalisk vildkatt och har genom år av avel, framförallt i USA, idag blivit till en av våra populäraste tamkatter. Bengalen kom till Sverige i slutet på 1990-talet.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar