Lista på giftiga växter för katter

Vilka växter är giftiga för katter?

Många nya kattägare känner inte till att vanliga växter i hemmet kan vara en fara för katten. Därför är det viktigt att ha koll på vilka växter som är giftiga och bör undvikas, framförallt om katten gillar att smaka på blommor och blad. Kattungar är nyfikna och gillar att tugga på växter så se till att förberedd hemmet redan innan du får hem din katt för att vara på den säkra sidan.

Även om det inte är speciellt vanligt att katter blir allvarligt förgiftade så förekommer det enligt Agria. Växternas innehåll skiljer sig åt och för att en katt ska bli riktigt dålig är det ofta ett större intag av växten som behövs. Då är det i första hand njurar och i vissa fall hjärtat som skadas så illa att inte katten överlever.

Tänk på att kattförsäkringen inte alltid ersätter kostnader som uppstår på grund av förgiftning då detta kan falla under oaktsamhet. Var därför extra noga när du väljer dina växter i hemmet.

Giftiga växter för katten

Liljor

Liljor är populära och fina att ha i hemmet men om du är kattägare så bör du undvika liljor i alla dess former där hemma. Giftiga vid intag men även pollen kan påverka katten och i värsta fall leda till svåra njurskador.

Snittblommor

Snittblommor i form av brudslöja, tulpaner och liknande är inte lika giftiga som t.ex. liljor men bör om möjligt undvikas. Symptom som kräkning, diarré och uttorkning kan uppstå vid intag av snittblommor.

Krukväxter

Krukväxter är lite lurigt då de kan orsaka små sår, salivering eller kräkningar och diarré. Vid större intag kan även värre symptom uppstå. Här är ett par krukväxter som är skadliga för katter:

 • Monstera
 • Dracaena
 • Krysantemum
 • Pelargoner (Geranium)
 • Höstglöd (Kalanchoe blossfeldiana)
 • Garderobsblomma (Zamioculcas zamiifolia)
 • Paraplyaralia (Schefflera)
 • Fredskalla (Spathiphyllum wallisii)
 • Cyklamen är en annan krukväxt som kattägare bör se upp med. En populär blomma under hösten som tyvärr kan ge allvarliga hjärtproblem vid intag.

Pelargoner

pelargoner

Dracaena

dracaena

Cyklamen

cyklamen giftig

Citrusträd och växter

Citrusträd har blivit allt vanligare att finna i hemmen. Här är frukten i sig inte giftiga (såvida inte större mängd bekämpningsmedel använts) däremot kan bladen påverka din katts hälsa.

Vintergröna växter

Murgröna och buxbom är populära vinterväxter som kan ge lättare förgiftningssymptom. Idegran (Taxus baccata) bör du dock se upp för då denna barrväxt är mycket giftig för katter i form av hjärtproblem och kramper vid intag.

Blomsterlök

Tumregel när det gäller växter som är giftiga för katter är alla typer av lök. Blomsterlökar är giftiga och symptom om katten ätit av blomsterlök är illamående, kräkningar och diarré. Vid större intag kan katter även drabbas av anemi.

Julväxter som julstjärna och amaryllis

Julväxter är en annan kategori du bör se upp för. Här inkluderas julros, amaryllis och mistel. Även den populära julstjärnan är giftig men orsakar dock oftast milda förgiftningssymptom i form av irritation kring munnen samt kräkning och diarré.

 • Flitiga Lisa
 • Fredskalla
 • Gullranka
 • Prickblad
 • Rosenkalla

När ska jag kontakta veterinär?

Tror du att din katt ätit på en växt som kan vara giftig? Då rekommenderar vi dig att söka veterinär direkt. Framförallt är det viktigt att ta reda på vilken växtart det rör sig om och hur mycket katt fått i sig. Det kan ibland finnas en etikett med latinska namnet på växten i innerkrukan. Du kan också ta bilder på växten för att underlätta identifieringen. Det hjälper veterinären att ge rätt behandling om det visar sig att växten är giftig.

Nyfiken på "kattvänliga" växter? (videon är på engelska)

Försäkrakatten
Logo