Livförsäkring för katter – allt du behöver veta

Livförsäkring är det vanligaste försäkringstillägget hos kattägare. I denna artikel förklarar vi vad livförsäkring för katter innebär och svarar på de vanligaste frågorna. Vad är en livförsäkring? Vilka katter kan försäkras? När börjar livbeloppet sänkas? När upphör livförsäkringen? All information du behöver om livförsäkring samlat på en sida.

Vad är livförsäkring?

En livförsäkring för din katt betyder att du kan få ersättning om din katt dör eller behöver avlivas. Livförsäkringen har ingen självrisk och ett vanligt undantag som försäkringsbolagen lagt in är att livförsäkringen inte betalas ut om katten kommer bort. För att försäkringen ska gälla kräver även många försäkringsbolag att katten är id-märkt.

Livförsäkring är oftast ett tillval som kan vara värt teckna till din katt. Flera olika faktorer avgör om det kan vara värt att lägga på livförsäkring eller ej. Framförallt om katten är meriterad eller omeriterad, kattens ras och stamtavla. För en meriterad katt är det generellt en säkerhet som gör kattförsäkringen betydligt mer prisvärd om det värsta skulle inträffa.

Vilka katter kan försäkras?

Generellt kan en livförsäkring tecknas från det att katten är sex veckor gammal. Vill du teckna en livförsäkring i ett senare skede går det också bra, max åldern ligger oftast runt 5 till 7 år. Med vissa försäkringsbolag exempelvis ICA och IF går det däremot att teckna en livförsäkring hela vägen upp till 8-9 års ålder.

Veterinärvårdsförsäkring krävs
Det är bra att känna till att för att få teckna en livförsäkring hos försäkringsbolagen krävs det också att katten är veterinärvårdsförsäkrad hos bolaget. Du kan t.ex. inte gå runt till alla försäkringsbolag och enbart teckna livförsäkringar.

Vad är försäkringsbeloppet på en livförsäkring?

Försäkringsbeloppet baseras på kattens marknadsvärde (livvärdet). Livvärdet ska med andra ord vara så likt kattens inköpspris och marknadsvärde som möjligt. Beloppet kommer vara den högsta summan du kan få i ersättning.

 Försäkringsbeloppet baseras på kattens marknadsvärde

Skillnad på en meriterad och omeriterad katt

Oftast ligger försäkringsbeloppet för en omeriterad katt som är stambokförd och registrerad i SVERAK på runt 20 000 kronor. För en blandraskatt eller en oregistrerad katt utan meriter är taket vanligen på endast 1 000 kronor.

Har du en meriterad katt och vill försäkra den till ett högre livvärde än 20 000 kronor krävs generellt ett veterinärintyg samt att den är registrerad i SVERAK.

När börjar livbeloppet sänkas?

I samband med att katten blir äldre kommer livbeloppet att sänkas. Försäkringsbolagen erbjudande är snarlika varandra på denna fronten.

Hos Agria till exempel sänks försäkringsbeloppet när du förnyar försäkringen från och med det försäkringsår katten blir 8 år. Sedan sänks ersättningen med 20 procent per år. Folksam sänker livbeloppet när katten fyller 7 år.

 Många försäkringsbolag sänker livbeloppet från 8 års ålder och med 20 procent per år.

När upphör livförsäkringen?

Kattens livförsäkring upphör att gälla vid en specifik ålder. Ersättningskostnaderna från försäkringsbolagen hade helt enkelt blivit för stora annars. När livförsäkringen upphör skiljer sig från bolag till bolag.

 Livförsäkringen upphör vid försäkringstidens slut från och med det försäkringsår katten fyller:

Agria: 13 år
Dina: 11 år
Folksam: 13 år
ICA: 13 år
If: 12 år
Moderna: 13 år
Sveland: 10 år
Svedea: 13 år
Hedvig

Uppdaterad: 2024-04-30

 

Finns det begränsningar för vad livförsäkringen täcker?

Alla försäkringsbolag som erbjuder katt livförsäkringar kommer med någon typ av begränsningar eller undantag. Det finns vissa raser som kommer med specifika begränsningar, så som till exempel scottish fold, perser eller exotic. Då lämnas ingen ersättning ut, för att försäkra dig om att livförsäkringen täcker din ras läs igenom villkorssammanfattningen.

Här är ett par punkter som kan ses som generella begränsningar, för att veta exakt vad som gäller bör du läsa igenom produktbladet från det specifika försäkringsbolaget.

Flertal livförsäkringar gäller inte för: 

  • Försvunnen eller stulen katt
  • Beteenderubbningar
  • Lynnesfel eller ovanor
  • Katt som är smittbärare utan att visa sjukdomssymptom
  • FORL eller exteriöra defekter samt tand- eller bettfel
  • Kostnader för avlivning eller kremering

Vilken katt livförsäkring är bäst?

En fråga som många läsare undrar över är vilken livförsäkring som är bäst. Generellt är livförsäkringarna från de olika försäkringsbolagen relativt lika i villkor och ersättning. Endast Sveland och Dina sticker ut med betydligt sämre villkor med livförsäkringsslut 2-3 år tidigare än konkurrerande försäkringsalternativ.

Bäst livförsäkring är med andra ord svårt att säga, de populäraste livförsäkringarna det senaste året har varit via Lassie och Agria. Dessa går däremot inte att teckna på en katt som är äldre än 5 år utan då kan ICA vara ett bra alternativ som går att teckna hela vägen upp till 8 år.

Försäkrakatten
Logo