Din Kattras

Brittisk Korthår

Brittisk korthår - Allt du behöver veta om kattrasen

Kattens Personlighet

Brittisk korthår är en kattras som har ett lugnt och stillsamt temperament och har bland annat på grund av detta blivit en av dem mer vanliga kattraserna i Sverige. Även de katter som har tillgång till utomhusvistelse där de kan springa omkring, jaga och klättra så ligger de ofta stilla och tar det lugnt, gärna i sällskap av människor. På grund av detta stillsamma temperament och personligheten fungerar kattrasen även väl inomhus.

 Lugna och stillsamma med ett mysigt temperament och gärna i sällskap av människor

Kropp

Rasen brittisk korthår har en kort men tät päls som på bilden nedan. Katten har en kraftig kroppsbyggnad och äldre hanar kännetecknas av kindpåsarna som utmärker sig. Ögonen är i många fall bärnstens eller kopparfärgade och nacken på katten är kort och döljs till stor del av pälsen.

 Vikten för en Brittisk korthår pendlar mellan 4-6 kg för honor och 7-8 kg bland hanar

Intressant fakta om Brittisk korthår

Hälsa för kattrasen

Kattrasen är relativt hälsosam och har ingen utmärkande sjukdom som är specifik. Dock finns det vissa sjukdomar som man kan se upp för.

  • Hypertrofisk Kardiomuopati som som innebär att katten har en förtjockning i hjärtmuskulaturen och är dödlig. Sjudokdomen upptäcks via ultraljud hos specialistveterinerer .
  • Polycystisk njursjokdom vilket betyder att njurarna på katten får små cystor som förstör dess funkion.
  • Höftledsdysplasi vilket innebär att kattens höftskålar inte är formade som de ska och detta leder till artros som kan vara väldigt smärtsamt för katten.

Se till att ha en bra kattförsäkring.

Vård för Brittisk Korthår

Att ta hand om Brittiska korthår är inte helt olikt från de flesta andra katterna. Se till att katten besöker veterinären regelbundet. Borsta tänderna på katten, byt kattsand och borsta den regelbundet. Se också till att katten får en diet som innehåller allt den behöver och för att hålla den stimulerad leka med den dagligen om den inte får vara ute.

Historia om Brittisk Korthår

Brittisk korthår kommer som namnet föreslår från England och utvecklades från huskatterna som beblandade sig med nya kattraser som kom med människor till England. Resultatet blev brittiskt katthår eller den så kallade British Blue.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar