GPS-tracker för katt

Jämförelse av GPS tracker för din katt

De flesta kattägare som låter sina katter vara utomhus har någon gång varit ute och letat efter sina katter. På landet och i stan kan det handla om oron att katten har blivit påkörd eller sprungit bort medan det vid sommarstugan kan handla om huggormsbett där katten efter bettet ofta lägger sig på en dold och lugn plats. En annan vana som många katter har är att de går på längre upptäcktsfärder upp till flera kilometer bort och att de gillar att gömma sig. En GPS för katter är ett enkelt sätt att hålla koll på var din katt befinner sig. Det kan dessutom vara spännande att följa var katten rör sig och hur stort dess revir är.

I den här artikeln har recenserat tre av vad vi anser är marknadens bästa GPS-spårare för katter, två från MiniFinder och en från Tractive. Med samtliga sändare går det att följa katten live var den än är oavsett avstånd från dig. Enligt oss ska den bästa GPS:en vara av bra kvalité, pålitlig med smarta funktioner samt enkel att använda.

I jämförelsen nedan hittar du de produkter som vi anser är bland de bästa på den svenska marknaden. Vad som är den bästa GPS:en för katter är dock individuellt och skiljer sig från kattägare till kattägare beroende på behov.

Bäst katt GPS - topplista och jämförelse

GPS-modell Betyg Abonnemang Pris Återförsäljare
MiniFinder Atto Pro Ja 2 299 kr KÖP
Tractive GPS katt Ja 599 kr KÖP

Minifinder Atto Pro

Minifinder Atto Pro är GPS:en som vi har valt att ha högst i vår topplista och den är tillverkad av det svenska bolaget Minifinder Sweden AB som har sitt säte i Växjö. GPS-halsbandet har många smarta funktioner som gör det enklare för dig som kattägare att hålla koll på var din katt är. Bland annat finns möjligheten att spåra katten i realtid med en mycket hög precision.

Det finns också stöd för Geofence och möjligheten att följa kattens rörelser i efterhand. Sist men inte minst kommer GPS-halsbandet med en lång garanti och svensk support finns tillgänglig.

minifinder atto pro

Enhetens utformning

Minifinder Atto Pro har ett stilrent svart utseende som inte drar till sig speciellt mycket uppmärksamhet. Måttet på GPS:en är 65*35*16mm och den väger bara 39 gram vilket är särskilt bra eftersom det handlar om en GPS till en katt och det är viktigt att den inte är i vägen allt för mycket.

Detaljer - MiniFinder Atto Pro

Teknisk specifikation
Vattentät Ja, IP-67 certifierad
Mått 65 mm × 35 mm × 16 mm
Vikt 39g
Batteri Laddningsbart, 3.7V, 850mAh
GSM-band Quad-Band 850/900/1800/1900 MHz
Strömkälla 5V DC
Drifttemperatur -20°C ~ +65°C
GPS fixtid Aktiv 1s, Varm 2s, Kall 26s
Noggrannhet 5m
GPS chip Ublox M8130 (AGPS support)
Bluetooth BT5.0 LE
Luftfuktighet 5% to 95% Ej-kondenserande
Batteritid Upp till 120 timmar under normal användning
Minne 1Mb (flash minne)
LED 3 lampor som indikerar GPS, GSM och spänning

Atto Pro är vattentätt och har certifieringen IP67 vilket i praktiken betyder att den ska kunna vara nedsänkt i grunt vatten under en kortare tid. GPS:en laddas på utsidan via ladd-kontakter och har ett enkelt fäste för halsband så att den ska sitta stabilt. Att den kopplas ihop med kontakter på utsidan betyder också att du enkelt kan ladda den utan att behöva öppna upp en lucka eller något annat.

Viktiga Funktioner

Minifinder Atto Pro har många smarta funktioner som bidrar till att vi tycker att det är ett av de bättre alternativen på marknaden. Genom appen Minifinder GO går det att följa kattens steg i realtid. Om du inte vill ladda ned appen går det också bra att använda webbläsaren. Minifinder Atto Pro går dessutom att använda utanför Sverige utan problem, hela 190 länder inkluderas även om det i vissa fall kan krävas ett tillägg till abonnemanget.

GeoFence

Ett GeoFence innebär att du kan ställa in ett område på kartan där katten kan röra sig utan att du blir varnad. Om katten sedan skulle röra sig utanför detta område så skickas en varning till din mobil.

Denna funktion gör att du kan vara trygg med att katten inte rör sig för långt bort från det område där borde vara. Ett vanligt användningsområde är att till exempel sätta upp ett GeoFence där du får en notis om katten skulle hamna för nära en motorväg så att det finns möjlighet att åka och hämta den.

Följ din katts rörelser i efterhand

Med Atto Pro går det inte bara att följa katten i realtid utan dess positioner loggas också så att du kan gå in och kolla på dem i efterhand i upp till ett år.

När din enhet förlorar sin GSM-signal så sparas fortfarande positionerna i minnet på produkten. Om din Atto Pro återigen får en GSM-signal så laddas dessa över till MiniFinder Go systemet.

Larm vid olika tillfällen

Det finns flera larm som du kan aktivera på Minifinder Atto Pro. När batteriet hamnar på en låg nivå skickas ett larm till enheten så att du ska ha möjlighet att ladda den i tid.

Du kan även ställa in så att enheten larmas om din GPS skulle förlora sin täckning. Detta kan till exempel ske i områden där du inte skulle haft täckning med en vanlig mobil eller om katten skulle vara på en plats där signalen skyms. Du får återigen ett en notis när den får en signal igen.

Batteritid

Enligt MinFinder är batteritiden upp till 120 timmar under normal användning vilket motsvarar upp till 5 dagar.

Detta varierar bland annat beroende på vilken mobil täckning som finns i området och vi upplever att batteritiden är lägre. Trots detta ligger batteritiden i det högre segmentet på marknaden. Du har möjligheten att ställa in hur ofta trackern ska uppdatera position för att öka batteritiden.

Support och kundtjänst hos Minifinder

En fördel med MiniFinder är att det är ett svenskt företag som står bakom produkten. Detta innebär att det finns en bra svensk support där det finns möjlighet att chatta, maila eller ringa om det skulle vara några frågor eller problem. Vi har vid flera tillfällen varit i kontakt med supporten och fått snabb och bra hjälp.

Minifinder Atto Pro kommer dessutom med en lång garanti om 3 år vilket betyder att du kan känna dig trygg. Många konkurrenter har istället ett års garanti.

Priset

Priset för Minifinder Atto Pro är 2299 kr på deras hemsida vilket vi tycker placerar denna GPS i premium segmentet. Därefter tillkommer en månadskostnad för abonnemanget. Det finns betydligt billigare GPS-trackers på marknaden för katter men vi tycker i detta fallet att priset reflekterar kvalitén och funktionerna som den kommer med.

Abonnemang

När du köper Minifinder Atto Pro så behöver du också teckna deras mobilabonnemang. Detta beror på att det är SIM-kortet som hjälper produkten att fastställa positionen och det är via GSM nätet som informationen sedan levereras till din enhet så att du ska kunna spåra katten. Fördelen med detta är att räckvidden blir obegränsad även förutsatt att det finns täckning. Alternativen du kan välja mellan hos MinFinder är

  • 89 kr/mån – Bunden 24 mån
  • 129 kr/mån – Bunden 12 mån
  • 149 kr/mån – Bunden 6 mån
  • 159 kr/mån – Ej Bunden

Omdöme

MiniFinder Atto Pro är en GPS i premium segmentet med ett lite högre pris. Vi upplever att det är värt detta eftersom det reflekterar kvalitén på produkten. Att GPS-enheten kommer med 3 års garanti tillsammans med svensk support är ett stort plus. Appen är enkel att använda även om det finns vissa saker som hade kunnat vara ännu lite mer intuitiva vilket är något vi har upplevt hos andra märken. MiniFinder kommer också med en hög precision vilket vi tycker är bra eftersom det svårare att hitta katter än andra djur som exempelvis hundar och hästar.

+ Hög Kvalité
+ Hög Precision
+ GeoFence
+ Svensk Support
+ 3 års garanti

– Något dyr
– Abonnemang krävs

MiniFinder Atto Pro
MiniFinder Atto Pro
Till produktens hemsida
2299 kr
image

Minifinder Atto

Minifinder Atto påminner om Minfinder Atto Pro men kom ut tidigare och skiljer sig till viss del i funktionerna. GPS:en lanserades 2015 och har sedan dess varit väldigt populär bland kattägare vilket inte minst reflekteras av de bra recensionerna som går att hitta när man söker på produkten.

minfinder-atto

Enhetens utformning

Storleken och designen på MinFinder Atto och Pro är nästan helt identiska. MinFinder Atto väger något gram mindre och för att ladda den behöver du öppna en lucka och koppla in den istället för att använda ladd uttaget på utsidan. MinFinder Atto saknar också en på/av knapp.

Detaljer - MiniFinder Atto

Teknisk specifikation
Vattentät Ja, IP-67 certifierad
Mått 65 mm × 35 mm × 16 mm
Vikt 38g
Batteri Lithium-ion, 800mAh
GSM-band 850/1900Mhz, 900/1800Mhz
Strömkälla 110-220V input, 5V output
Drifttemperatur -20°C ~ +65°C
GPS fixtid Aktiv 1s, Varm 35s, Kall 45s
GPS känslighet -158dB
Noggrannhet (position) 5m
GPS chip u-Blox 7
Luftfuktighet 5% to 95% Ej-kondenserande
Batteritid 480h i standby
Minne 8Mb (flash minne)
LED En lampa som indikerar GPS, GSM och spänning
Röstkommunkation

En funktion som skiljer sig mellan Atto och Pro är att MinFinder Atto har tillång till tvåvägskommunikation. Detta betyder att du både kan lyssna och prata till enheten.

Att kunna prata till enheten är en funktion som främst används av hundägare då det finns möjlighet att ge hunden kommandon exempelvis vid jakt. Vi upplever att denna funktion inte är riktigt lika viktig när det kommer till ett GPS halsband för katter.

Larm vid olika tillfällen

Batteritiden mellan MiniFinder Atto och Mini Atto Pro kan skilja sig något. På MiniFinder Atto finns det ett standbyläge som kan räcka upp till 20 dagar medan det på MinFinder Atto Pro finns möjlighet att stänga av enheten.

Vilken av produkterna som har längst batteritid kan variera beroende på användningsområde vilken signalstyrka som finns i regionen och användning av röstkommunikation tillsammans med andra faktorer.

Omdöme

Som tidigare nämnt är MiniFinder Atto en GPS för katter som kom ut innan Minfinder Atto Pro. En av de stora skillnaderna mellan produkterna är att det inte går prata till Atto och inte till Atto Pro. Att kunna ge röstkommandon via enheten är inte lika viktigt för katter som för hundar och enligt MiniFinder har Pro bland annat ett uppgraderat chip och algoritmer. Vi tycker ändå att MiniFinder Atto har en plats på topplistan eftersom den är välbeprövad och har använts flitigt av kattägare.

+ Hög Kvalité
+ Hög Precision
+ Beprövad
+ Röstkommunikation
+ 3 års garanti

– Något Dyr
– Abonnemang krävs

MiniFinder Atto
MiniFinder Atto
Till produktens hemsida
2299 kr
image

Tractive

Den billigaste GPS:en för katter som vi har valt att ha med på vår topplista heter Tractive. Företaget säljer spårsändare i hela världen och är en populär produkt. Dem har sitt huvudkontor i Österrike men det finns en svensk hemsida för återförsäljning. I Tractive hittar du många av de funktioner som även finns med i MiniFinder såsom GeoFence och livespårning.

tractive-gps

Detaljer - Tractive

Teknisk specifikation
Vattentät Ja, IPX7- certifierad
Mått 72 mm × 29 mm × 16 mm
Vikt 30g
Batteri 1 Lithium Polymer (inkluderat)
Batteritid 2-5 dagar
Maxlängd på halsband 2.8 cm
Lampa Inbyggd
Noggrannhet (position) 7m

Enhetens Utformning

Tractive är relativt liten i storleken och är en av de lättaste GPS:erna på marknaden med sina 30 gram. Dimensionerna är också 51 x 41 x 15 mm vilket är bra eftersom det minimerar obehaget katten kan känna av att ha en spårare fäst på sig. På Tractives hemsida står det att GPS:en är rekommenderad för katter som väger över 4 kg. Tractive kommer med ett Clip-on fäste vilket betyder att den enkelt fästs på kattens halsband. Med sin IPX7 klarar Tractive både stötar och är vattenresistent.

Med ett utbytbart batteri går att köpa flera batterier och sedan är det bara att byta medan det första laddar.

Funktioner

GeoFence

Med denna funktionen kan du antingen välja på att placera ut en ring eller box på kartan där din katt burkar röra sig. Om katten sedan skulle röra sig utanför detta område så kommer din enhet att skicka en notis. Detta gör att du slipper oroa dig för att din katt springa på långa utflykter utan att du vet om det. Dessutom är det en bra funktion om du har en större väg i närheten av boendet så att du vet om katten skulle närma sig.

Rörelsehistorik

Utöver att du kan följa din katt live så kan du också i efterhand se vart katten har varit. Tractive sparar din katts aktivitet så att du enkelt kan se var din katt har varit under dagen.

Live Tracking

Med livetracking har du möjlighet att följa katten i realtid var den än är. Du får uppdateringar varje 2-3 sekunder. På en karta kan du följa katten via Tractive appen som är enkel att använda.

Aktivitetspårning

En unik funktion som Tractive har är möjligheten att följa hur aktiv din katt är. Tractive kallar detta för activity monitoring och detta hjälper dig att hålla koll på att katten rör sig tillräckligt mycket, om katten har sovit tillräckligt samt hur många kalorier katten har gjort sig av med.

Support

Tracitve har tillgång till support men även om hemsidan där du köper produkten är på svenska så är supporten på engelska. Tractive har också tillgång till en live chat och mail på hemsidan där vi har upplevt att man får svar snabbt. Dessutom är feedbacken på sidor som trustpilot positiv där man får bilden av att Tractive inte är sena med att byta ut delar om något inte skulle fungera som det ska.

Pris

Priset på Tractive är 599 kr vilket är bland de lägsta på marknaden, i synnerhet i förhållande till kvalité och funktioner. Förutom priset för produkten ingår likt de flesta GPS:er för katter även en abonnemangskostnad som varierar beroende på vilket alternativ du väljer.

Tractive Abonnemang

Tracitve har två olika paket att välja mellan, Basic och Premium.

Med Basic får du tillgång till GPS-spårning, tracking och activity monitoring. Priset varierar relativt mycket beroende på vilket hur länge du väljer att binda dig.

  • Basic för 79 kr/mån
  • Basic 1 år 499 kr
  • Basic 2 år 899 kr

I Premium får du alla funktioner som ingår i Basic tillsammans med delning av position, platshistorik utan begränsning, global täckning, specialkundtjänst och GPS-dataexport.

  • Premium 1 år 599 kr
  • Premium 2 år 999 kr
  • Premium 5 år 1999 kr

Omdöme

Är du ute efter en lite billigare GPS till din katt är Tractive ett utmärkt alternativ. Priset är betydligt lägre än många av konkurrenterna och den har många liknande funktioner. GPS:en är dessutom väldigt lätt. Att supporten endast är på engelska och garantin är på 1 år istället för 3 år som för MiniFinder gör att Tractive hamnar på en tredje plats. Tractive skickas dessutom inom EU istället för från Sverige.

+ Lågt pris
+ Låg abonnemangskostnad
+ Liten och lätt
+ Möjligt att byta batteri

– Utländsk support
– Precision

Tractive GPS Katt
Tractive GPS Katt
Till produktens hemsida
599 kr
image

Frågor och svar vid val av GPS halsband till katten

Att ha en GPS-spårare till sin katt är inte något som är nödvändigt men det kan vara en extra trygghet om katten skulle springa bort. Dessutom är det spännande att följa var katten har varit under dagen och vilka revir den har rört sig inom.

Vem behöver en GPS till sin katt?

Det enkla svaret på den här frågan är att alla som har sin katt utomhus kan ha nytta av en GPS. Vissa katter är väldigt nyfikna och drar sig inte för att gå utanför det närmaste territoriet. Då kan det vara bra att veta var katten har varit och om den inte skulle komma tillbaka hämta den. Många använder också en GPS till katten av ren nyfikenhet för att kunna följa var katten har varit under dagen.

Vilka funktioner och tjänster är viktiga för en bra kattgps?

Det finns flera saker som skiljer sig mellan olika GPS:er och nedan har vi listat några faktorer som är viktiga när du ska bestämma vilken GPS du ska välja till din katt. Dessa är bland annat kvalitén, funktioner och tjänster i produkten, priset, vilken precision produkten har, tillgång till kundtjänst och självklart batteritiden.

Finns det GPS:er för katter utan abonnemang

Svaret på denna frågan är att det finns produkter på marknaden som inte kräver ett abonnemang. Eftersom att GPS:erna vanligtvis får sin position från mobilnätet krävs det i stort sätt alltid ett simkort vilket innebär att du istället för att ha ett abonnemang måste ha ett kontantkort oavsett.

Vad kostar en gps till katten?

En GPS till din katt kan kosta allt från 600 kr till 3000 kr beroende på vilken kvalité du väljer.

Försäkrakatten
Logo