Nyheter

Katter och sjukdomar

De 5 vanligaste sjukdomarna för äldre katter

Precis som människor kan katter få många olika typer av sjukdomar. Rent generellt går det att säga att det blir vanligare att katten blir sjuk när den börjar bli äldre, men enligt Agria skiljer det sig också på vilka sjukdomar katterna får beroende på dess ålder.

Enligt SVERAK är det vanligt att katters sjukdomar beror på parasiter, bakterier eller virus. Detta gör att vissa sjukdomar går att förebygga med vaccineringar, medan andra inte går att göra något förrän katten blivit drabbad.

De fem vanligaste sjukdomarna för äldre katter är enligt Agrias statistik följande.

1. Sköldskörtelsjukdom Giftstruma (Hypertyreos)

En av de vanligaste sjukdomarna som din katt kan drabbas av på äldre dagar är Hypertyreos. Detta är en hormonell sjukdom som gör att katten får en överaktiv sköldkörtel, vilket orsakas av en tumör i sköldkörteln. Denna är ofta godartad men gör att katten kan få ökad aptit men trots detta tappar vikt.

Behandling

 Operation
 Tabletter
 Speciellt foder
 Radioaktivt jod

2. Avmagring eller anorexi

Om katten inte äter bör du uppsöka en veterinär. Din katt har en annan typ av ämnesomsättning än många andra djur vilket innebär att den inte kan gå utan mat allt för länge. Om din katt helt slutar att äta godsaker som den annars tycker om eller inte äter ur sin skål kan något vara fel.

Det kan finnas flera olika anledningar till att katten inte äter; det kan vara psykiska orsaker så som stress, sorg eller att den tidigare har blivit magsjuk. Det kan också ha att göra med fysiska orsaker så som att katten svalt ett föremål, att den har ont i tänderna och/eller lider av en sjukdom.

Behandling

 Beror på orsaken till avmagringen

3. Njursjukdom

Det är vanligt att framförallt äldre katter drabbas av någon typ av njursjukdom. Bland katter är det en av de vanligaste dödsorsakerna. Orsaken till att katten drabbas av en njursjukdom kan vara flera, det kan ha att göra med stigande ålder, en infektion, förgiftning eller ärftlighet. Njuren hjälper katten att filtrera blodet vilket tar upp näringsämnen och rensar bort avfallsprodukter.

Det kan vara svårt att upptäcka en njursjukdom hos katten eftersom att den inte alltid visar något tydligt symptom förrän det redan har skett en skada på njuren. Tecken kan dock vara att katten dricker mer än vanligt, minskad aptit, dålig andedräkt, viktnedgång, slöhet, illamående och uppkastningar.

Behandling

 Beror på orsak, vanligt är dock mediciner och specialanpassat foder

4. Kräkningar och diarré

Det finns flera orsaker till att katten får kräkningar och/eller diarré. Det kan ofta ha att göra med att katten ätit något som den inte skulle och tål. En annan orsak kan vara virus, mediciner, parasiter eller något annat. Det kan även vara ett symptom av en sjukdom i ett organ.

Om katten råkar ut för kräkningar eller diarré är det viktigt att den får tillgång till mycket vatten då den lätt kan bli uttorkad. Det kan vara bra att låta kattens mage vila genom att bara ge den tillgång till vatten i någon enstaka timme. Det är dock viktigt att inte låta katten gå utan mat förlänga då katter är väldigt känsliga för detta.

Om du är osäker på vad kattens symptom beror på är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och uppsöka en veterinär.

Behandling

 Beror på orsak

5. Diabetes

Även katter kan få diabetes och likt människor kan detta leda till både ökad urinering och ökad törst. Vanligast är att katten är en hane som är överviktig och till en början kan aptiten öka medan den senare minskar.

Behandling

 Insulininjektioner
 Bra foder
 Regelbunden mat

Källor: Agria, Firstvet & Anicura

Sammanfattning

Tips för en hälsosam katt

Lyckligtvis går det att påverka risken för katten ska drabbas av olika sjukdomar. Att ge katten rätt mat är viktigt och det finns mycket information i artiklar på internet att hitta omkring vad som är rätt kost för din katt. Likt människan är det också viktigt att katten blir stimulerad och är fysiskt aktiv. Genom att leka med katten och förse den med exempelvis ett klösträd som den kan klättra i så ser du till att katten håller sig friskare. Det är också viktigt att se till att katten inte lever i en stressig miljö då även detta kan påverka hälsan.

Skaffa försäkring i tid

Det är inte helt lätt att skilja på olika sjukdomar som katten har råkat ut för efter som många av symptomen spelar in på flera sjukdomar. Därför tycker vi att det är bättre att kontakta en veterinär en gång för mycket än en gång för lite, då detta kan få stora konsekvenser för din katt. Dessutom har många kattförsäkringar nuförtiden även tillgång till en veterinär online som är gratis ett visst antal gånger och som det går att kontakta utan att åka till veterinären. Se också till att alltid ha en försäkring på din katt så att du slipper att stå för hela beloppet om du måste uppsöka en veterinär.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar