Norsk skogkatt

Norsk skogkatt - Allt du behöver veta kattrasen

Kattens Personlighet

Kattrasen är snäll till humöret och kan skapa starka band till familjemedlemmar men behöver inte ständigt omhändertagande och uppmärksamhet. Den är ofta helt nöjd med att bara vara i samma rum som människor och kan underhålla sig själv om ingen är hemma. Katten är också relativt tyst och reserverar sitt jamande till när den vill ha mat eller känner sig ignorerad. Jamandet är dock inte något högljutt eller irriterande om det inte är något alldeles speciellt.

 En snäll, social men också självständig kattras

Även om kattrasen är bra med familjemedlemmar kan den vara något återhållsam när det gäller nya personer. Man kan inte heller säga att kattrasen är en som gillar att ligga stilla i knät på människor och bli klappad hela dagarna men brukar uppskatta att gosa på sina egna villkor. 

Den norska skogkatten är en smart katt som lär sig snabbt och klarar som sagt av att vara för sig själv. Den gillar också att leka och har gärna en familj med mycket spring och lek runtomkring sig.

Kropp

skogkatt

Norsk skogkatt poserar

Den norska skogkatten är en stor kattras och väger vanligtvis relativt mycket jämfört med andra kattraser.

Fullvuxen honkatt 3.5 – 4.5 kg.
 Fullvuxen hankatt kan väga mellan 5.5 – 7.5 kg.

Katten växer långsamt i förhållande till andra raser och det kan dröja upp till 5 år innan den är fullvuxen. Föga förvånande så är katten även en väldigt bra klättrare. Med stora klor och en stark kropp rör den sig med lätthet. Den gillar att sitta på höga platser i hemmet som många andra katter.

På grund av dess utseende och många andra faktorer har den inte heller några problem att jaga och drar sig till och med inte för att fiska ibland så var försiktig om du har ett akvarium i hemmet.

Hälsa för kattrasen

Den Norska skogkatten har över lag en god hälsa och kan ofta bli mellan 14 – 16 år, det finns dock vissa sjukdomar att se upp för hos kattrasen. Njur- och hjärtsjukdomar har förekommit samt (GSD) Glycogen storage disease, vilket du kan läsa mer om på Sverak. Glöm därför inte att skaffa en passande kattförsäkring.

Vård för Norsk skogkatt

katt sjuk

Vård för norsk skogkatt

Kamma eller borsta katten en eller två gånger per vecka (mer om det behövs). Om det pälsen har tvinnat sig bör du vara försiktig och försiktigt kamma ut det så att katten inte får ont eller skadar sig. Katten behöver inte heller bada vilket är tur då det hade varit väldigt svårt att få hela katten blöt pga. den långa pälsen.

Att borsta tänderna på katten är bra då det motarbetar olika sjukdomar, att borsta dagligt är det bästa men någon gång i veckan är bättre än ingenting alls.

norsk skogkatt

Historia om Norsk skogkatt

Den norska skogkatten kommer från Norge och har en historia som sträcker sig hundratals år tillbaka. Kattrasen finns bland annat beskriven i myter och legender. Vart kattrasen ursprungligen kommer ifrån förblir dock ett mysterium, vissa tror att den har sitt ursprung från Turkiet och att den följde med skandinaviska krigare efter korståg eller att den är relaterad till den sibiriska katten från Ryssland.

Intressant fakta om norsk skogkatt (engelska)

8 Kommentarer
Visa alla Mest hjälpsamma Högst betyg Lägst betyg Lämna en kommentar
 1. jag har en nosk skogis och den är 10 väker dryckt och den gömmer sig väldigt ofta och vill inte träfa nya personer kan ni komma med ettförslag hellsnigar tobias svanberg 13 år krokom

  • Hej Tobias,

   Tack för din fråga!

   Det kan bero på olika saker, tyvärr är det svårt för oss att komma med bra förslag utan mer information. Om det är så att beteendet har uppstått på senare tid kan det vara bra att göra en rutinkontroll hos er veterinär.

   Lycka till,

 2. ja vi kan inte få fram honom riktigt men han vill vara med mig mäst och inte med mamma och pappa eller min syster kan det bero på något? tobias

 3. Hej jag har en blandradig norsk skogskatt som har haltar på höger framben ett bra tag. Han väger ca 10 kg. Han mår övrigt bra är kelig o äter. Kan det vara artros?

  • Hej Anette,

   Symtom för artros kan skilja sig men att katten haltar är ofta ett tidigt tecken på artros. Om ni har en kattförsäkring kan vi rekommendera att du till att börja med kontaktar FirstVet via mobilen för att få ett utlåtande, då slipper ni åka in till veterinären.

   Lycka till,

   • Hej min katt som haltade på höger framben var hos veterinären gick tipps att banta. Han gick ner 2 kilo och haltar inte i dag. Är frisk

 4. Jag skulle vilja veta hur det är med katter och revir. Våran katt försvann för 1 vecka sen och hur vi än är ute och ropar så kommer han inte. Han är kastrerad. Är det vanligare för norska skogskatter att ge sig ut på äventyr än för andra kattraser? När ska vi börja oroa oss?

Lämna en kommentar

Försäkra Katten
Logo