Nyheter

Går det att försäkra en gammal katt?

Kattförsäkring för äldre katter - allt du behöver veta

I denna artikel hjälper vi dig som behöver information om försäkring till äldre katter. Många läsare har skickat in frågor kring hur gammal en katt får vara, eller om det ens är möjligt att försäkra en gammal katt?

Vi kan börja med den generella regeln hos de olika försäkringsbolagen. De flesta godtar en nyteckning av kattförsäkring tills dess att katten fyller 7 år. Är din katt under denna ålder kan du enkelt gå till jämför kattförsäkringar och välja en som passar dig och din katt.

Är din katt äldre än 7 år?

Om du har en katt som är äldre blir utbudet av kattförsäkringar betydligt mindre. Du behöver dock inte oroa dig, tre populära försäkringsbolag, Svedea, Bought By Many och Agria erbjuder fortfarande möjligheten att teckna försäkring utan övre åldersgräns.

Svedea Försäkringar

Svedea försäkringar är en annan populär aktör för kattförsäkringar. Du skräddarsyr själv din försäkring för att få en som passar dig och din katt så bra som möjligt. Samarbetet med FirstVet bidrar också med veterinärer online för dig som har svårt ta katten till veterinären fysiskt.

 Bra försäkringsvillkor

 Flexibel vid självrisk och ersättningsnivåer

 Snabb skadereglering

Bought By Many

Bought By Many är en nykomling på marknaden i Sverige men som direkt seglat upp på statliga Konsumenteras topplista. Hos Bought By Many kan du välja mellan tre olika kattförsäkringar, Bas, Standard och Premium. Har du en äldre katt går det att välja Standard eller Premium som erbjuder ett fullgott skydd.

Samma ersättningsbelopp livet ut (ingen procentuell sänkning)

Har 365 dagar i självriskperiod

Möjlighet att ta bort den fasta självrisken helt

Agria Djurförsäkringar

Agria Djurförsäkringar är Sveriges ledande försäkringsbolag inom djurförsäkringar. Under en längre tid har de erbjudit bra alternativ för dig som behöver en kattförsäkring. En nackdel med Agria är priset, väldigt dyra försäkringspremier överlag, framförallt för äldre katter.

 Medicin och rehab ingår alltid

Självriskperiod – 135 dagar

 Högt ersättningsbelopp

agria-djurforsakring

Här är 3 saker att tänka på med gamla katter

Diet

När din katt åldras sker en naturlig förändring hos katten som innebär bland annat sämre tarmfunktion. Dieten blir allt viktigare då viktiga näringsämnen blir svårare för katten att ta upp i matsmältningssystemet.

Välj gärna mat som är anpassad för äldre katter, det finns att köpa i de flesta butiker. Varierad kost behöver kombineras med mycket vätska. Äldre katter dricker mindre och blir därför lätt uttorkade.

Sjukdomar

Som vi nämnde innan så är sjukdomar som förhöjt blodtryck, olika typer av cancer, diabetes och njursvikt betydligt vanligare. Det blir därför viktigt att du har koll på din katts beteende och utseende. Om den t.ex. börjar kissa mer, går ner i vikt eller andra avvikande förändringar sker bör du undersöka detta närmare.

Livskvalitet

En äldre katt kommer av naturliga skäl inte vara lika aktiv och lekfull. Svagare muskler, försämrade syn eller andra åldersrelaterade problem gör att många katter helst stannar hemma vid en trygg plats. Behov av mer sömn är också en naturlig del i åldrandet.

Viktigt att tänka på är kattens mående. Om kattens liv blir allt för begränsat kan det vara dags att fundera på om livskvalitet är värdig.

Välj Försäkringsbolag