Går det att försäkra en gammal katt?

Kattförsäkring för äldre katter - allt du behöver veta

I denna artikel hjälper vi dig som behöver information om försäkring till äldre katter. Många läsare har skickat in frågor kring hur gammal en katt får vara, eller om det ens är möjligt att försäkra en gammal katt?

Hur gammal katt kan man försäkra?

Vi kan börja med den generella regeln hos de olika försäkringsbolagen. De flesta godtar en nyteckning av kattförsäkring tills dess att katten fyller 7 år. Är din katt under denna ålder kan du enkelt gå till jämför kattförsäkringar och välja en som passar dig och din katt.

Är din katt över 7 år?

Om du har en katt som är äldre blir utbudet av kattförsäkringar mindre. Du behöver dock inte oroa dig, tre populära försäkringsbolag; Lassie, Agria och Hedvig, erbjuder möjligheten att teckna försäkring utan övre åldersgräns.

Lassie

Lassie har funnits ett par år på svenska marknaden nu och har seglat upp på vår och Konsumenteras oberoende topplista. Hos Lassie kan du välja mellan tre olika kattförsäkringar, om du väljer “Mellan” eller “Stor” kattförsäkring inkluder omfattande och bra villkor.

  Samma ersättningsbelopp livet ut (ingen procentuell sänkning)

  Lassies självriskperiod är ett helt försäkringsår

  Möjlighet att ta bort den fasta självrisken helt

  Fria videosamtal med veterinär

Hedvig

Hedvig är en annan populär aktör för kattförsäkringar. Enkelt upplägg som passar många katter utan krångliga tillägg med framförallt riktigt billiga priser. Bra villkor, inkluderade årliga hälsokontroller samt många självriskalternativ.

  Bra försäkringsvillkor

  Prisvärda i våra jämförelser

  Flexibel vid självrisk och ersättningsnivåer

 Snabb skadereglering

Agria Djurförsäkring

Agria djurförsäkringar är få som inte känner till i Sverige. Deras andel av försäkringsmarknaden är stor och många känner sig trygga med Agria och deras villkor. Försäkringsbolaget godkänner äldre katter även om priserna ibland kan vara lite i den övre klassen. Annars är Agria i många fall synonymt med en pålitlig och omtyckt kattförsäkring.

  Medicin och rehab ingår alltid

  Fria samtal till veterinär

  Störst på kattförsäkring i Sverige

Vad kostar en försäkring för en gammal katt?

Priset för en försäkring till en gammal katt varierar mellan 150 – 450 kr i månaden. Kostnaden för en kattförsäkring till din äldre katt beror bland annat på vilket försäkringsbolag som du väljer, vilken kattras det handlar om, åldern på katten och hur omfattande ditt försäkringskydd ska vara. Om katten har tidigare sjukdomar kan också spela in samt vilken självrisk och försäkringsbelopp du väljer.

Här är 5 saker att tänka på med gamla katter

Diet

När din katt blir äldre sker naturliga förändringar i kroppen, bland annat en sämre tarmfunktion. Dieten blir därför central, eftersom vissa näringsämnen kan bli svårare för katten att absorbera. Välj mat anpassad för äldre katter, vilket finns i de flesta djurbutiker. En varierad kost är viktig och bör kombineras med rikligt med vätska, eftersom äldre katter ofta dricker mindre och därmed riskerar att bli uttorkade.

Sjukdomar

Med ålder ökar risken för sjukdomar som högt blodtryck, olika cancerformer, diabetes och njursvikt hos katter. Därför är det viktigt att hålla ett öga på din katts beteende och utseende. Notera förändringar, som ökad urinering, viktminskning eller andra ovanliga tecken, och konsultera en veterinär vid behov.

Livskvalitet

Äldre katter tenderar att vara mindre aktiva på grund av svagare muskler och andra åldersrelaterade besvär. Många föredrar att stanna närmare hemmet, på en plats de känner sig trygga på. De kan också behöva mer sömn. Det är viktigt att överväga kattens allmänna välbefinnande. Om kattens livskvalitet försämras drastiskt kan det vara läge att reflektera över vilka åtgärder som bör tas.

Mellanmänsklig interaktion

Äldre katter kan bli mer känsliga för förändringar i sin omgivning. Därför kan det vara viktigt att ge dem extra uppmärksamhet och kärlek. Se till att avsätta tid för att klappa och prata med din katt, vilket kan lugna och trösta den.

Miljö

Anpassa hemmiljön för din äldrande katt. Skaffa eventuellt mjuka kuddar eller filtar där de kan vila, och se till att kattlådan är lättillgänglig. Trappor kan bli svåra för en gammal katt, så överväg att placera allt de behöver på ett plan.

Försäkrakatten
Logo