Vilken mat till min katt?

Torrfoder, blötfoder eller något annat?

Du vill att din katt ska leva ett långt och hälsosamt liv, men frågan många ställer sig är – vilken mat är bäst för min katt?

Kattmat då och nu

Låt oss blicka bak hela vägen till tiden då katterna levde i sin naturliga miljö, naturen. Då bestod katternas föda nästan uteslutande av kött. De mesta gick ner som föda inklusive inälvor som är rika på näringsämnen och fibrer. Det kan få en att fundera på om det bästa för katten är rått kött likt katternas ursprungliga kost. Svaret är inte nödvändigtvis. Bara kött skapar en viss obalans i näringsintaget. Väldigt rikt på protein men desto fattigare på essentiella näringsämnen så som kalcium. I många fall är vanlig kattmat från butiken ett bättre alternativ, då de är betydligt mer balanserade näringsmässigt.

Vegetarisk kost för min katt?

Hur ser det ut med en vegetarisk kost som för människor kan vara väldigt nyttigt, funkar det för katter? Svaret på den frågan är relativt enkel, nej katter mår inte bättre av en vegetarisk diet. Anledningen till detta är för att katter inte kan producera de nödvändiga näringsämnena som vi människor kan från en vegetarisk kost.

Proteinrik mat en nödvändighet

Under evolutionens gång har katterna tappat mycket av sin specialiserade jaktförmåga. Viktiga näringsämnen från bytesdjuren går förlorade och ett vanligt tecken på brist av bland annat essentiella aminosyror är problem med pälsen. En annan bristvara som kan uppstå i en obalanserad diet är taurin, en viktig byggsten för proteiner i kroppen. Denna brist kan orsaka bland annat blindhet och hjärtsvikt. Proteinrik mat är fortfarande helt nödvändigt för katter så länge dieten är balanserad.

Uteslutande torrfoder?

Den kanske vanligaste frågan många kattägare ställer sig: är det okej att bara mata katten med torrfoder? Enligt Petshub är svaret ja, men bara om katten alltid har tillgång till färskt vatten.

Generellt sett är torrfoder betydligt mer praktiskt, hygienisk och billigare än burk eller färska livsmedel. Dessutom minskar riskerna att tandsten bildas vilket är ett betydligt större problem för katter än människor.

På jakt efter kattmat?

Om du behöver hjälp av välja kattfoder och vill göra det billigare över internet kan vi rekommendera VetZoo som erbjuder bra priser för mängder av varianter av kattfoder.

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Försäkrakatten
Logo