Såhär gör du ditt hem säkert för din katt

Undvik luriga kattfaror i ditt hem

På samma sätt som att små barn kan råka illa ut i hemmet, är det också lätt för en katt i synnerhet kattungar att råka illa ut i hemmet. Som vanligt är det lätt att vara efterklok och det är alltid så självklart när något har hänt, men det finns vissa allmänna saker som man kan tänka på när man skaffat en katt.

Element och varma vattenledningar

Katter och i synnerhet kattungar gillar att hålla till vid elementen för värmen och som gömställe. Det är vanligt att katten försöker klättra in bakom elementen eller trycka in sitt huvud mellan olika ledningar. Det har hänt att katter lyckas att kila fast sig utan att den kan komma loss och i vissa fall då ingen varit hemma fått brännskador och värmeslag. Det går enkelt att förebygga att något sådant här händer genom att täppa för utrymmen där katten kan tänkas försöka komma in. 

Vissa element är säkrare än andra

Vissa element är säkrare än andra

Mörka trånga utrymmen

Vuxna katter och kattungar älskar att utforska och gömma sig mörka oftast trånga utrymmen. Det har exempelvis hänt att katter klättrat upp en bit i skorstenen eller under badkaret. Var noga med att titta igenom utrymmena så att inte katten har fastnat eller råkat illa ut.

Fönster och öppna dörrar

En vanlig myt är att katten har 9 liv eller att den kan flyga men så är inte fallet. Hos veterinären kommer det dagligen in katter som har trillat ner från ett högt utrymme. Ett lätt sätt att förebygga detta är att till exempel sätta upp ett hönsnät för att blockera olika höjder.

Levande ljus – farligt för katt och hem

Man hade kunnat tro att alla katter är rädda för levande ljus. Men det är inte helt ovanligt att inomhuskatter inte alls förstår att den kan skada sig vid ljuset och svansen kan lätt komma att stryka över ljuset och skapa brännskador.

Varma spisar kan ge otäcka brännskador 

Även om katten direkt drar sig undan om den kommer nära en varm platta är det vanligt att den till exempel tar ett hopp upp direkt på spisen och därför blir stående längre. Var noga med att ha något skyddande i vägen eller låta kastrullerna stå kvar efter användning.

katt-biter-sladd

Vissa katter älskar sladdar

Elektriska sladdar kan vara en dödsfälla

Katter gillar likt många andra husdjur att gnaga eller bita på sladdar. Var noga med att inte låta några sladdar ligga framme öppet om du vet att din katt kan komma att bita eller gnaga på den.

Sammanfattning

Viktigt att tänka på är att dessa bara är förebyggande återgärder för din katt. Olyckan kan alltid vara framme och då vill vi alltid rekommendera att det finns en passande försäkring. Utan försäkring kan små olyckor blir fruktansvärt dyra! Undvik denna situation, gå in och jämför försäkring och för att hitta den som passar bäst för din katt, allt från billigare alternativ från Svedea till mer heltäckande hos Bought By Many och Moderna.

Försäkrakatten
Logo