Bra rutiner för din katt

 Katter behöver rutiner!

Katten är av naturen väldigt renliga och det krävs inte mycket för att träna den att använda kattlådan. De flesta kattungar har lärt sig använda kattlåda redan när du får den, kattmamman brukar nämligen vara en utmärkt lärare och du behöver då bara introducera den för den nya lådan. Som husdjur kräver inte heller katten speciellt mycket från sin ägare. Allt som brukar behövas är en ren kattlåda, lite omhändertagande av pälsen och regelbundna måltider, några veterinärbesök, en bra kattförsäkring och en sovplats dit katten kan dra sig tillbaka och vila utan att behöva bli störd.

Det är dock viktigt att planera rutiner kring katten eftersom det är ett socialt djur som kräver uppmärksamhet och en och annan lekstund. Se därför till att för kattens skull ha förberett sovplats, mat- och vattenskål samt en kattlåda innan katten anländer.

Lek

Lek är viktigt för att katten ska utvecklas till en frisk och välmående katt både fysiskt och psykiskt. Planera gärna in en lekstund helst 15-20 minuter om dagen både när katten är liten men också i vuxen ålder för att katten ska hålla sig i bra form.

Pälsvård

Olika katter uppskattar att få sin päls vårdad olika mycket, vissa älskar det vissa inte. Se noga till att vårda kattens päls dagligen om du har en ras som är i behov av det.

Kattmat

Det är viktigt att katten får mat regelbundet och det enklaste alternativet brukar vara att ge den färdigmat från välkänd leverantör. Kattmat finns i både torrfoder och blötmat, vad just din katt behöver kan variera beroende på ålder, ras och hälsa. Katter älskar också många av sakerna som serveras vid matbordet men kan inte äta vår mat hela tiden eftersom katter har ett annat näringsbehov. Även om du då och då kan unna katten lite mat från bordet var noga med att se till att katten får äta sig mätt på riktig kattmat.

Sovtid

En katt kan sova länge, till och med 16 timmar per dag se därför till att den får ett lugnt område dit den kan dra sig tillbaka till. Om du bor i ett väl trafikerat område kan det vara bra att ta in katten på natten då risken för olyckor med bilar ökar.

Försäkring

Att ha en kattförsäkring kostar inte mycket men om något händer kan det bli dyrt. Vilken kattförsäkring? Se till att du har en kattförsäkring som täcker det mesta, till ett bra pris och med en låg självrisk. Jämför kattförsäkringar eller läs mer om försäkringsbolagen här

Försäkrakatten
Logo