Bra tips när du väljer kattunge

Viktigt att tänka på när du väljer katt

Att skaffa katt är alldeles speciell upplevelse som innefattar kärlek, lojalitet och mycket omsorg! Vi kan dock garantera att den kärlek och tid man lägger på sin katt kommer ges tillbaka med råge. Har du haft katt innan så vet du förmodligen allt detta redan, och för dig som går i tankar att skaffa katt – tveka inte, du kommer få svårt att leva utan dessa underbara djur. Med stor sannolikhet så kommer du att leva tillsammans med din katt under en längre tid. Många katter kan bli över 12-14 år och därför är det viktigt för dig som planerar att skaffa katt att välja en kattunge som växer upp och blir en frisk och lycklig katt.

lekande-kattungar

Vi har listat 10 saker som man bör vara observant på när man köper kattunge.

  • Päls  Ett bra sätt att se om katten är frisk. Pälsen ska vara skimrande och inte ha några loss
  • Magen – Den ska vara lite rund men inte stå ut för mycket eftersom att det då kan bero på mask
  • Mun och tandkött –Andedräkten ska vara luktfri och tandköttet ska ha en vanlig fin färg
  • Nos – Det ska inte finnas skorpor runt nosen och den ska inte rinna samt sval och fuktig.
  • Öron – Katten ska inte riva sig i öronen eftersom det kan vara ett tecken på skabb. Dessutom ska de vara rena och utan vax.
  • Stjärt –Ren och fin, utan diarré samt se till att det inte kommer flytningar från könsorganen.
  • Dubbelvaccinerad – Helst ska din kattunge ha fått en första vaccination vid 8 veckors ålder och sedan en ytterligare vid 12 veckors ålder.
  • Id-märkt – Rekommenderas att göras även på innekatter. Id-märkning kan göras antingen genom en tatuering i örat eller genom ett chip, det allra tryggaste är att Id-märka katten på båda sätten.
  • Veterinärbesiktigad – Detta ska ha skett senast 7 dagar innan du köper katten.
  • Se upp för oseriös avel – För mer information är en bra källa Kattstatus.

 

Detta är några av sakerna som är bra att ha i åtanke när man skaffar kattunge men det är klart att det finns individuella fall. Prata med din uppfödare om punkterna ovan och hitta en överenskommelse med kattens bästa i fokus. Tänk också på att kattungen i många fall kan få rabatt när du väljer försäkring fram till 4-6 månader. En trygghet att ha när katten finns i hemmet, vill du jämföra olika sorters kattförsäkringar får du bra hjälp här.

Speciella fall med raskatter

Det kan också vara så att det ibland finns möjlighet att på förhand diskutera med uppfödaren om möjlighet att lämna tillbaka katten ifall raskatten inte vänjer sig vid ditt hem eller blir sjuk den första tiden, för bådas bästa. När du köper kattunge bör du också tänka på att katten ska få vara kvar hos sin mamma minst 12 veckor.

Försäkrakatten
Logo