Bra tips när du väljer kattunge

Viktigt att tänka på när du väljer katt

Att skaffa katt är alldeles speciell upplevelse som innefattar kärlek, lojalitet och mycket omsorg! Vi kan dock garantera att den kärlek och tid man lägger på sin katt kommer ges tillbaka med råge. Har du haft katt innan så vet du förmodligen allt detta redan, och för dig som går i tankar att skaffa katt – tveka inte, du kommer få svårt att leva utan dessa underbara djur.

Med stor sannolikhet så kommer du att leva tillsammans med din katt under en längre tid. Många katter kan bli över 12-14 år och därför är det viktigt för dig som planerar att skaffa katt att välja en kattunge som växer upp och blir en frisk och lycklig katt.

Speciella fall med raskatter

lekande-kattungar

Kärleken från katter är obeskrivlig från första stund

Den kan också vara så att vid köp av en raskatt som inte vänjer sig vid ditt hem eller blir sjuk finns det ibland möjlighet att på förhand diskutera med uppfödaren att lämna tillbaka den för bådas bästa. När du köper kattunge bör du också tänka på att katten ska få vara kvar hos sin mamma minst 12 veckor.

Vi har listat 6 saker som man bör vara observant på när man köper kattunge.

  • Päls  Ett bra sätt att se om katten är frisk. Pälsen ska vara skimrande och inte ha några loss
  • Magen – Den ska vara lite rund men inte stå ut för mycket eftersom att det då kan bero på mask
  • Mun och tandkött  Andedräkten ska vara luktfri och tandköttet ska ha en vanlig fin färg
  • Nos – Det ska inte finnas skorpor runt nosen och den ska inte rinna samt sval och fuktig.
  • Öron – Katten ska inte riva sig i öronen eftersom det kan vara ett tecken på skabb. Dessutom ska de vara rena och utan vax.
  • Stjärt  Ren och fin, utan diarré samt se till att det inte kommer flytningar från könsorganen.

Detta är några av sakerna som är bra att ha i åtanke när man skaffar kattunge men det är klart att det finns individuella fall.

Tänk också på att kattungen i många fall kan få rabatt när du väljer försäkring fram till 4-6 månader. En trygghet att ha när katten finns i hemmet, vill du jämföra olika sorters försäkringar får du bra hjälp här.